SARE MALDON

Sare maldon, o sare de mare de origine englezeasca. Se gaseste sub forma de fulgi de sare mari, subtiri, neuniformi, crocanti, care au un gust foarte curat, de sare pura.

Este destinata pentru a fi folosita ca sare de masa, folosita in cantitati mici atunci cand luam masa si mai putin pentru gatit. S-ar putea sa fiti tentat sa doriti sa o puneti intr-o rasnita de sare, dar sarea maldon este ideala pentru a fi folosita asa cum e. Puneti sarea maldon intr-o farfurie mica pe masa si lasati oaspetii sa serveasca direct de acolo.

Unele persoane tind sa creada ca daca utilizati sare maldon veti folosi mai putina sare deoarece fulgii sunt mari si cantitatea de sare pe care o puneti pe mancare pare mai multa.

Gustul curat pe care il are sarea maldon este foarte potrivit.  Nu contine aditivi sau conservanti nici macar agenti antiaglomeranti.

Sarea maldon este produsa in Essex, Anglia in orasul Maldon, cunoscut de catre localnici ca Maldon on the Mud.

Pentru a produce sarea maldon apa de mare este luata din estuare. In perioadele cu ploi abundente in timpul carora estuarele sunt mai pline cu apa dulce apa de mare este mai greu de colectat barjele trebuind sa avanaseze mai mult pentru a aduce apa sarata la mal. Aceasta explica de ce periodic sarea maldon se gaseste mai greu in magazine.

Vremea secetoasa este buna deoarece continutul de apa sarata in estuare este mai mare. Apa este filtrata si pusa apoi in tigai mari de marimea unor cazi de baie. Tigaile sunt incalzite pana ce apa incepe sa fiarba iar apoi caldura este redusa. Cristalele de sare maldon se formeaza si cad pe fundul tigailor.

Dupa aproximativ 16 ore cristalele de sare maldon vor pluti la suprafata apei moment in care incalzirea este oprita. Tigaile se lasa la racit peste noapte iar dimineata sarea maldon este adunata de pe suprafata. Sarea se lasa la uscat 2 zile iar apoi este uscata in cuptoare.

Desi productia a fost crescuta inca din vremea romana si chiar din perioada victoriana, compania este inca destul de „relaxata” in ceea ce priveste profitul. Compania ramâne o afacere mica, de familie.

Sarea maldon este vanduta in cutii de 125 g si 250 g, si  galeti de 1.5 kg. Galetile de 1.5 kg sunt adaugate relativ recent la gama de produse.

Sarea maldon nu este niciodata vânduta in vrac, intotdeauna in cutii. Cu toate acestea, compania produce 600 – 700 de tone de sare pe an, cu 11 angajati (din 2005), 70% din activitatea lor fiind exportata.

O cutie de sare maldon va ajunge foarte mult timp si pretul este mai bun comparativ cu sarea de mare franceza.

Sarea maldon este una dintre cele mai bune saruri de masa, datorita gustului si texturii clare.

Sare Maldon – Valori nutritionale

Minerale Procent
Clorura de sodiu 98.80%
Clorura de potasiu 0.018%
Sulfat de magneziu 0.10%
Sulfat de calciu 0.55%
Umidate 0.80%
Reziduu insolubil 0.035%